Televisor

 

Projekt: 2009

Realizacja: 2010

Inwestor: Televisor

Lokalizacja: Warszawa

Współpraca: 307 kilo

Zespół: Marcin Mostafa, Natalia Paszkowska, Jan Sukiennik / 307Kilo, Iwona Borkowska, Anna Dobek, Paweł Koliński

Nowa siedziba Televisora mieści się w budynku dotychczas użytkowanym jako dom jednorodzinny, wybudowanym w latach 90. Zmiana funkcji na biurową wymusza zmianę układu funkcjonalnego obiektu, a także infrastruktury technicznej i sposobu wykończenia. Inwestorowi zależało na wnętrzu reprezentacyjnym, wyrazistym i utrzymanym we współczesnej stylistyce. Jednocześnie właściciel wynajmowanego domu chciałby zachować możliwość przywrócenia stanu obecnego wnętrza, w szczególności ‚pałacowego’ parkietu. Ta kwestia, oraz występujące na rzucie całego parteru różnice w poziomie posadzki sięgające ponad 70cm, były punktem wyjścia do opracowania przedstawionej koncepcji.

Zasadniczą płaszczyzną ingerencji, która nadaje charakter całemu wnętrzu stała się posadzka – ukształtowana z drewna w formie poprzecinanych, układanych w różnych kierunkach desek. Czerpiąc ze stylistyki skatepark’u, tworzy mocny, dynamiczny efekt jednocześnie porządkując przestrzeń. Nowa podłoga jest układana bez zdejmowania istniejącej, na swojej podkonstrukcji. W miejscu gdzie dochodzi do istniejących murowanych ścian jest pozostawiona szczelina szerokości około 10cm, a w niej poprowadzone liniowo oświetlenie. Daje to efekt ‚włożonego’ mebla w istniejącą strukturę, lekkiego i delikatnie podświetlonego na krawędziach.

Każda kondygnacja budynku pełni nieco odmienną role i ma inny charakter. Parter jest otwarty dla klientów i najbardziej reprezentacyjny, kolejne kondygnacje coraz bardziej prywatne.Poziom parteru jest zdominowany zarówno przez charakterystyczny rysunek posadzki, jak i jej kolorystykę utrzymaną w naturalnym kolorze dębowego drewna. Najważniejsze punkty w przestrzeni parteru, które definiują funkcje swojego otoczenia, także w bezpośredni sposób wynikają z posadzki, ‚wyrastając z niej’ materiałowo i geometrycznie. Tak potraktowane są schody prowadzące na piętro, lada kuchenna, recepcja i meble w niższej części salonu. Centralny punkt salonu, czyli kominek otwarty na trzy strony, także został obudowany drewnem, które wywijając się na sufit tworzy dominantę i jednocześnie chowa główne oświetlenie.