

FABRYKA CZEKOLADY E. WEDEL
SCENARIUSZ, PROJEKT EKSPOZYCJI I REALIZACJA: 2019-2024
INWESTOR: Lotte Wedel sp.z o.o.
LOKALIZACJA: Warszawa, Kamionek
ZESPÓŁ PROJEKTOWY WWAA: Marcin Mostafa, Natalia Paszkowska, Iwona Borkowska, Grzegorz Makarewicz, Dorota Wilczyńska, Monika Piekoszewska, Krzysztof Jakubów, Julia Dąbrowska, Anna Derach, Beata Wróblewska, Karolina Ciejka, Anna Gwiazda, Anna Kieloch, Hubert Natorff, Michał Breczko
LUNAPARK motion arts collective: Bartek Macias, Gabriela Kołodko, Magdalena Miszczak, Natalia Małkiewicz, Paweł Drzyzga, Adam Szczepocki, Jarosław Szopiński, Ernest Kośka
REŻYSER FILMÓW: Tadeusz Śliwa
GRAFIKI: Emilia Zalewska, Katarzyna Łygońska, SYFON STUDIO
AUREOLA STUDIO: Kama Wybieralska, Paulina Dudkiewicz, Natalia Andrzejak
AUDIO-VIDEO – realizacja A+V
ZESPÓŁ REALIZACYJNY WWAA: Małgorzata Bylica, Dorota Zalewska, Marcin Kruczewski, Karolina Szczepańska
zdjęcia Jakub Certowicz



Projektując ekspozycje chcieliśmy pokazać, ile pracy kosztuje stworzenie jednej tabliczki czekolady, ile to czasu, ile przebytych kilometrów, a co najważniejsze – że za tym wszystkim stoją ludzie. Człowiek, który poświęca całe swoje życie temu, żebyśmy idąc do sklepu mogli bez zastanowienia kupić ulubioną czekoladę. Osoba, która pisze odręcznie na każdym torciku. Tester, który latami upewnia się, czy na pewno każda bombonierka, która ląduje w naszych rękach z okazji urodzin smakuje tak samo. Sztab ludzi stojących za przyjemnością jedzenia czekolady to nie tylko współcześni, ale przede wszystkim ci, którzy pojawiają się u zarania tej historii.





Fabryka Czekolady jest interaktywnym centrum opowiadającym historię czekolady,
zwłaszcza rodziny Wedlów, która stworzyła to wyjątkowe miejsce – fabrykę w której znajduje się ekspozycja. Życie trzech pokoleń rodziny Wedlów toczyło się wokół czekolady. Karol, Emil i Jan byli pasjonatami. Cukiernik, alchemik i społecznik – każdy z nich dbał o to, by czekolada powstawała w najlepszych możliwych warunkach. Przypominamy o tym i próbujemy opowiedzieć tę historię zwiedzającym.





Staramy się popatrzeć na czekoladę w najszerszym możliwym kontekście. Od nasion
kakaowych aż po projektowanie opakowań. Nie pomijamy żadnego etapu ani nie
zaniedbujemy żadnego procesu, za którym stoją doświadczeni i pełni pasji ludzie – to oni są przewodnikami po wystawie. Porzucamy typowe eksponaty muzealne i sterylne przestrzenie. Przeciwnie – chcemy, aby dzieci i dorośli dotykali, czuli, testowali. Aby goście mogli aktywnie uczestniczyć w zwiedzaniu i doświadczać go wszystkimi zmysłami. Skorzystaliśmy z nowoczesnych badań naukowych, aby stworzyć miejsce pobudzające wyobraźnię i kształcące w nowoczesny sposób. Stworzyliśmy różne ścieżki, aby każdy gość znalazł to, co interesuje go najbardziej. Przestrzeń wystawy jest otwarta na zmiany, elastyczna, tak aby zaskakiwać widza przy kolejnej wizycie.





Stworzyliśmy Fabrykę Czekolady jako źródło wiedzy i doświadczenia. Miejsce, w którym można poznać proces jej produkcji i dowiedzieć się, czyje ręce stworzyły ten niezwykły produkt. Kolejne strefy, na które podzielono budynek, poprowadzą gości przez poszczególne etapy tworzenia czekolady. Jesteśmy w prawdziwej fabryce, a główną osią trasy, która dyktuje kolejność wydarzeń, charakter przestrzeni i atrakcji, które ją wypełniają, jest PROCES PRODUKCJI czekolady. Przedstawienie tego procesu w atrakcyjny i pozostający długo w pamięci sposób wymaga różnorodnych zabiegów, takich jak przeniesienie fragmentu dżungli do fabryki lub cofnięcie zegara, aby pokazać czas znaczących zmian technologicznych.




