Stacja Mercedes

 

Projekt: 2013

Realizacja: 2013, 2014

Inwestor: Mercedes-Benz Polska Sp. z o.o.

Lokalizacja: Warszawa Powiśle

Zespół: Natalia Paszkowska, Marcin Mostafa, Boris Kudlička,  Agnieszka Dąbek, Michał Bartnicki

Wybrana lokalizacja to miejska działka, na której jeszcze niedawno stał zespół osiedlowych garaży (obecnie wyburzone). Znajduje się na terenie Powiśla, przy skrzyżowaniu ulic Kruczkowskiego i 3 Maja, niecałe 100m od stacji Powiśle i mieszczącego się pod nią niezwykle popularnego klubu – Warszawa Powiśle. Przy granicy działki przebiega ścieżka rowerowa i trakt spacerowy, będący częścią większego urbanistycznego założenia – Parku Kultury, ciągnącego się wzdłuż podnóża skarpy warszawskiej.

Forma architektoniczna pawilonu „Stacja Mercedes” wyrasta z koncepcji nawiązania do osiedlowych garaży i ich charakterystycznej uskakującej bryły zbudowanej z powtarzalnych modułów z bramami garażowymi. Pawilon powtarza tę geometrię w rzucie, jedynie taras od strony parku wynika z kształtu działki i lokalizacji istniejących drzew.

Poszczególne moduły zostały zaprojektowane w lekkiej konstrukcji drewnianej, uszczelnionej płytami z poliwęglanu komorowego. Wykorzystanie semi-transparentnych materiałów pozwoliło na rozświetlenie bryły pawilonu po zmroku. Tarasy przy pawilonie zaproponowano jako drewniane, przyjazne do siedzenia. ‚Bramy garażowe’ wykończono blachą pozyskaną z odzysku, ze sprasowanych fragmentów karoserii samochodowych. Każda płaszczyzna ma unikalny, niepowtarzalny charakter oraz malarski wyraz dzięki pozostałościom różnobarwnych lakierów. Wszystkie materiały wykorzystane do budowy pochodzą z recyclingu lub mogą zostać po demontażu powtórnie wykorzystane.

Poszczególnym strefom pawilonu zostały przypisane funkcje miejskie, pozwalające na harmonijne wpisanie go w tkankę urbanistyczną i społeczno-kulturalną Powiśla. We wschodniej części pawilonu zaaranżowano strefę sportów miejskich, w której użytkownicy mogą zasięgnąć informacji dotyczących miejskich aktywności oraz skorzystać z praktycznej pomocy warsztatu rowerowego. Kolejny moduł przeznaczony jest na strefę odpoczynku i relaksu, gdzie można poczytać prasę i książki, wypić kawę, a także pobawić się z dziećmi.

Pawilon posiada również przestrzeń ekspozycyjną egzemplarza pokazowego samochodu Mercedes. Dzięki zastosowaniu transparentnych materiałów oraz oświetlenia będzie on widoczny dla osób przebywających w pobliżu pawilonu zarówno w godzinach jego otwarcia, jak i w nocy, po jego zamknięciu. W strefie tej znajdzie się również miejsce dla pracowników, udzielających informacji dotyczących samochodów. W bezpośrednim sąsiedztwie znajdzie się otwarta galeria, miejsce do prezentacji sztuki i kultury najnowszej, twórczości młodych, oryginalnych artystów, projektantów mody oraz designerów. Przestrzeń ta będzie również służyła jako miejsce spotkań, dyskusji, prezentacji książek oraz wykładów dotyczących szeroko rozumianej kultury najnowszej.