Projekt “Wiecha”

Projekt: 2010

Realizacja: 2010, 2011

Inwestor: Narodowe Centrum Kultury

Lokalizacja: Warszawa, Wrocław

Zespół: Marcin Mostafa, Natalia Paszkowska, Maciej Burdalski, Agata Woźniczka

Współpraca: Fundacja Bęc Zmiana

Fotografie: Jakub Certowicz

 

Wystawa “Szlakiem Kultury” prezentowała inwestycje związane z kulturą, dofinansowane przez Unię Europejską. Forma obiektu wystawowego  została zainspirowana tradycją wieszania ‚wiechy’. ‚Wiechę’ tworzy masa zbudowana z przezroczystych różnokolorowych pasów PCV, podwieszonych do eliptycznej konstrukcji wysokości ok.4m. Projektanci posługując się różną długością kurtyn uformowali przejście, wewnętrzną przestrzeń instalacji. Na pasach zostanie zaaplikowana specjalnie zaprojektowana grafika, w syntetyczny sposób prezentującą projekty, podzielone na 4 regiony Polski.

Wystawa była prezentowana w plenerze, najpierw w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu, następnie w Brukseli przed Parlamentem Europejskim. Kolorowe, lekko poruszane wiatrem i odbijające słońce pasy stworzą reaktywną, żywą strukturę wyraźnie odcinającą się na tle miasta i jesiennego nieba. Jednocześnie unijni urzędnicy otrą się o ciekawą i nadal kultywowaną, polską tradycję.